En vakker hage starter ofte med en frodig grønn plen. Den vakre grønne matta kommer ikke av seg selv. Vi har noen gode tips til hvordan du med litt innsats får en sunn plen som kan nytes hele sesongen.
Gjødsle plenen jevnlig
Noen tror det holder å gjødsle plenen en gang i året. Det er bedre å gjødsle lite og ofte enn mye og sjeldent. Hver 4-6 uke er optimalt, så lenge plantene er i vekst trenger de påfyll av «mat».
Slik gjødsler du:

Våren: Vi anbefaler å gjødsel med en organisk Pelletert hønsegjødsel, dette gjør du når plenen begynner å vokse. Vi anbefaler Helgjødsel. Helgjødsel er Norges mest kjøpte naturgjødsel grunnet den unike kombinasjonen med rask vekst og lang virkning. Helgjødsel gir en bedre struktur og en luftig jord der mikroorganismer og meitemark trives. Helgjødsel er også meget effektiv mot mose.
Sommeren: Fortsett med å tilføre gjødsel en gang per måned frem til slutten av juli/midten av august. Vi anbefaler Helgjødsel eller Helgjødsel Grønn. Helgjødsel Grønn er et rimeligere alternativ til Helgjødsel. Helgjødsel Grønn er utviklet spesielt med tanke på plen, det er også en universal hagegjødsel som passer godt til blomsterbedet og til busker og bær.
Høsten:
Når sommeren er på hell, gjødsler du på nytt med Helgjødsel . Nå legger du grunnlaget for en god start for gresset neste vår, samtidig som du minsker vekstvilkårene for mosen.
Gjør plenen klar om våren:
Dersom plenen er hardpakket kan det være lurt å lufte plenen. Stikk en greip, minimum 10 cm ned i jorda, løft lett slik at det kommer luft til røttene. Gjenta med ca. 20 cm avstand. Lufting sikrer bedre vekstvilkår for grasstråene.
Kalk
Plen-jord bør ha en pH-verdi på rundt 6.0. På grunn av sur nedbør kan pH-verdien ofte være for lav. Når jorda er sur klarer ikke gresset å ta opp næringsstoffene den trenger for å vokse. Kalk øker pH-verdien i jorda, vanligvis anbefales det å kalke hvert annet år.
Er du i tvil om du trenger å kalke, kan du måle jordens pH-verdi med et pH-indikatorsett. Dette settet får du kjøpt i BondeKompaniet-butikkene og de fleste hagesenter.
Kløver er bra
Ikke vær redd for å få kløver i plenen din. Kløver fiksere nitrogen og gir en naturlig nitrogentilførsel til gresset. Gressmatter med god nitrogentilførsel får en dyp, fin farge. Innslag av kløver gir også en myk plen som er god å gå på. Klipp gjerne rundt kløverblomstene slik at bier og humler får seg mat.
Klipp gresset ofte
Klipp gjerne gresset én til to ganger i uken i vekstsesongen. Når plenen klippes jevnlig blir vekstene tettere og derfor blir plenen både kraftigere og flottere. Regelmessig klipping forhindrer samtidig mose å etablere seg. Har du mye mose anbefaler vi å gjødsle rikelig om våren.
Ikke klipp gresset for kort
Ikke klipp gresset kortere enn 5 cm, klippes gresset for kort slipper lyset ned til jorda, dette gir gode vekstvilkår for både ugress og mose.
Klipp uten oppsamlerkurv
Fjern oppsamlerkurven eller bruk en god bioklipper som lar gresset ligge igjen på plenen, på denne måten gjødsles plenen naturlig. Dette er både bra for plenen, økonomisk og miljøvennlig.
Vurder robotklipper
En robotklipper er en naturlig bioklipper. Robotklippere klipper oftere, bedre og riktigere enn tradisjonelle gressklippere. Mosen forsvinner og plenen blir både frodig og grønn. En ekstra bonus med robotklipper er at de holder brunsneglene unna.
Vi håper at disse tipsene kan være nyttige, og at du får den flotteste plenen i nabolaget.
Husk: Om en ønsker en grønn og frodig plen er det viktig å tilføre næring. Det er bedre å gjødsle lite og ofte enn mye og sjeldent.